Foto: TT

Norrmännen överger Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Tappet av norska besökare tycks kraftigare än vad näringarna varit beredda på. Destination Östersund begär nu mer pengar från kommunen, för att kunna stärka marknadsföringen.

2013 minskade norrmännen med 13 procent och i fjol med hela 25 procent. Det här innebär att Östersund på två år förlorat 40 000 norska gästnätter – till ett värde av 24 miljoner kronor.

Sammanlagt hoppas Destination Östersund få, av kommunen och näringen, en och en halv miljon att agera för. Om inte Norgeraset bromsas förlorar nämligen stan sin kanske viktigaste hörnpelare.

Järnvägsbygget över Stora Helvetet

Och någon quick fix tycks inte finnas inom synhåll.

– Det handlar om ett långsitigt och strategiskt arbete om norrmännen ska börja välja oss igen, menar Anna Wersén, VD hos Destination Östersund.

Att norska valutan försvagats gentemot den svenska är en orsak hon nämner till trendbrottet. Även att trönderna själva byggt attraktioner som inte våra kan konkurrera med.

Dessutom har inte nabotåget kunnat gå från stad till stad på två år på grund av det som hände i Stora helvetet.

Handeln känner naturligtvis av att det varit färre norrmän i stan de senaste åren.

– Det är svårt att locka norrmännen genom utbudet mer än vi gör i dag. De köper ju till exempel tobak och sådans som är väsentligt billigare här än där. Och det behöver de inte åka ända till Östersund för att handla, säger Annette Lindow, ordförande för Östersund Handel.

– Mer kan vi nog i stället göra i själva mottagandet. Söndagsöppet bör vara en sak som gör oss attraktivare, konstaterar Annette Lindow.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järnvägsbygget över Stora Helvetet

Mer i ämnet