Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jörgen Walsöe berätta om vad norska experter fick hjälpa till med vid det stora takraset på Lillänge i Östersund. Foto: Jöte Toftaker

Norska experter hjälpte till vid takraset på Lillänge i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten Jämtland tog hjälp av USAR-gruppen vid Räddningstjänsten i Trondheim i Norge vid takraset i Lillänge i söndags.

USAR står för Urban search and rescue, som är specialiserade på sök och räddning i stadsmiljöer, som till exempel när byggnader kollapsar. De kallas också in vid jordskred och större olyckor.

– Vi skickade fyra man med en räddningshelikopter till Östersund, säger Jörgen Valsöe som är underbrandmästare vid Tröndelags brand- och räddningstjänst.

Tak på Lillänge köpcentrum i Östersund rasade in

Han berättar också att de brukar hjälpa till vid händelser utanför Norge.

– Svenskarna fick vi god kontakt med när vi hjälpte till vid skogsbränderna för några år sedan.

Med hjälp av den norska expertisen kunde man sent på söndagskvällen konstatera att det inte fanns några personer kvar under rasmassorna inne i butiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tak på Lillänge köpcentrum i Östersund rasade in

Mer i ämnet