Mats Jonasson från Valsjöbyn är en av de som arbetspendlar från Sverige till Norge. Han testas varje vecka för covid-19. Foto: Eivind Aabakken, NRK

Norska kommuner vill slippa testa svenskar som arbetar i Norge

Publicerad

Varje vecka arbetspendlar omkring 50 personer från Jämtland till Lierne för att arbeta. Varje vecka måste de testas för covid-19 när de passerar gränsen. Det här vill nu Lierne och grannkommunen Røyrvik slippa.

Varje torsdag körs det test på arbetspendlarna som kommer in i Norge för att jobba. Det kostar mycket pengar för kommunerna och nu har Lierne och Røyrviks kommuner i Tröndelag ansökt om att få starta ett testprojekt för en gränsfri passering mellan de norska kommunerna och Krokom och Strömsund på den svenska sidan. Det berättar NRK Tröndelag.

–  Vi ärr helt beroende av arbetskraften från de svenska grannkommunerna, säger Bente Estil (Ap) kommunstyrelsens ordförande i Lierne. Nu kostar det Lierne kommun 100 000 kronor varje månad på att koronatesta de 50 arbetarna varje vecka.

I klippet ser du när NRK följde med på testningen i Lierne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet