Skidåkare uppmanas till försiktighet: ”Flera stora laviner har gått i Åre”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har det gått flera stora laviner i offpistområden runt Åre. Nu varnar lavintekniker för att fler laviner kan gå och uppmanar skidåkare till försiktighet. Hör lavintekniker Oskar Brodén i klippet ovan.

– Just nu så ser vi att de här stormarna avlöser varandra och det blåser ordentligt och vi får drevsnöflak som orsakar laviner på fjällets läsidor och vi har haft en rad stora laviner, säger Oskar Brodén lavintekniker Åre lavincenter

Ännu mer snöbyar, vind och snödrev

”Det hårda fjällvädret fortsätter ännu en dag. Nya drevsnöflak bildas i terrängformationer som är tillräckligt vindskyddade. Mänskligt utlösta laviner bedöms vara troliga på branta läsluttningar. Laviner förväntas kunna bli stora nog att begrava en människa”, det skriver Naturvårdsverket via hemsidan Lavinprognoser.se:

– Det kan svänga snabbt så det är viktigt att följa hur läget är på lavinprognoser.se, säger Oskar Brodén lavintekniker.

Nu råder betydande lavinfara i fjällen

De ställen lavinteknikern Oskar Brodén varnar för laviner och där det finns risk att utlösa laviner är i offpistområden utanför pisterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.