Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I tre år har Härjedalens kommun hyreskontrakt på de skolmoduler som nu monteras intill Södra skolan i Sveg. Se bilder från monteringsarbetet i klippet. Foto: Julia Örtegren

Nu sätts skolmoduler upp i Sveg

Publicerad

I veckan har monteringen av ett 80-tal skolmoduler som ska agera klassrum för Södra skolans högstadieelever påbörjats.

– Vi har fått sakta ner leveransen något på grund av kylan, men håller ändå tidplanen, berättar Anders Persson som är fastighetschef på Härjegårdar AB.

Under vecka 49 har hälften av ett 80-tal moduler levererats och monterats nedanför Södra skolan i Sveg. Och trots att kylan saktat ner arbetet något, väntas alla delar kunna vara uppe i slutet på nästa vecka. Det betyder däremot inte att lokalerna är klara för undervisning.

– Nej, det kommer att dröja till vecka 11, efter sportlovet innan eleverna kan flytta in. Först måste vi dra el och vatten, måla, lägga mattor och allt sådant. Det förklarar Anders Persson, fastighetschef på Härjegårdar AB som ansvarar för bygget.

Hyreskontrakt på tre år

Det tillfälliga bygglovet för barackerna är på tre år, vilket också gäller för kontraktet på modulerna. Hyran kommer ligga på cirka fyra miljoner kronor per år. Men beslut om vad som ska hända med själva skolbyggnaden under tiden är inte klart. Antingen väntar renovering, eller rivning och nybygge.

– Vi jobbar med underlag till politikerna via en förstudie just nu, säger Anders Persson.

Stängd skola efter stormen Hans

Under stormen Hans blev Södra skolan så pass illa fuktskadad att den var tvungen att stängas. Sedan början på november används delar av skollokalerna av niorna igen, medan resten av skolan står tom. Fram till sportlovet bussas elever i sjuan och åttan till skolor i Ytterhogdal och Lillhärdal, medan gymnasieeleverna är inhysta i olika lokaler runt om i Sveg.

Planritning för de moduler som ska agera klassrum på Södra skolan i Sveg från och med v.11 2024. Foto: Härjegårdar Fastighet AB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.