Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aurelia Jensen stänger nu sin klädbutik i Hammarstrand. Hör hur pandemin, kriget och inflationen gjort att det blir ohållbart att driva butiken vidare. Foto: Anders Öhlund/SVT

Inflation och krig blev för mycket – nu stängs Hammarstrands enda klädbutik

Uppdaterad
Publicerad

Med bara drygt 1000 personer boende i centralorten Hammarstrand går det inte längre att driva en klädaffär här.

– Först pandemin, sedan kriget i Ukraina och nu inflationen. Nu går det inte längre, säger Aurelia Jensen, ägare till Jensens kläder.

Nu lägger hon ned och säljer ut.

Det blir allt svårare att driva affärer i glesbygden och i små orter. Kundunderlaget är för litet och består oftast av pensionärer. Näthandeln växer hela tiden.

– Det är svårt att konkurrera med nätet både om priset och varorna säger Aurelia Jensen.

Långa resor

När hennes butik försvinner är det andra orter, som Östersund, Sollefteå eller Sundsvall, som gäller om man inte vill handla på nätet.

– Jag tycker det är tråkigt med alla tomma skyltfönster och alla affärer som läggs ned, säger Hammarstrandsbon Gunilla Jonsson.

– Det är synd. Det ska finnas klädbutiker, men det går väl inte med för lite omsättning, säger Lennart Erlingsson.

Hör bybornas reaktioner i videon nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det blir långa resor för Hammarstrandsborna Lennart Erlingsson och Gunilla Jonsson när den enda klädbutiken nu stänger. Hör deras reaktioner i videon. Foto: Anders Öhlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.