Bitvis har det varit rejält drag vid anläggningen i Grytan. Numera vilar stillheten över platsen. Foto: SVT Jämtland

Nu står Grytan stilla och öde

Uppdaterad
Publicerad

I drygt fem år har det varit trångt och bitvis stökigt hos asylboendet i Grytan. På tisdagen lämnar de sista flyktingarna anläggningen.

Lugnet är påtagligt och stillheten krusas endast av det snöfall som inte tycks kunna bestämma sig för om det vilken stund som helst ska övergå från täta flingor till att börja vräka ned, för fulla spjäll.

15 asylsökande skulle finnas på plats under måndagen. Det meddelade representanter för Migrationsverket som var i Grytan för att samla ihop sina grejer.

De sista 15 reser

Efter en rundvandring konstaterade vi att det knappast fanns en enda flykting kvar medan vi var på plats. De var kanske ute på stan. Vad vet vi.

Fast på tisdagen ska de här sista 15 skeppas iväg till ett nytt boende, får vi veta.

– Det känns väldigt tråkigt att vi måste stänga, säger Grytans platschef Pernilla Arvidsson.

Hon har varit med under hela resan. Inte minst då nyårsafton 2014  när Grytan blev ett av Sveriges mest kända asylboende. Just då helt säkert det absolut mest kända.

Ett 40-tal flyktingar från Syrien vägrade att kliva av bussen och installera sig i barackerna. Grytan hamnade under en bombmatteliknande mediabevakning och det som av någon anledning kallas sociala medier gick i spinn. Fullständigt.

– Vi kände rätt snabbt att ingen vände sig mot oss, vare sig som personer eller asylboende. Medierna var dessutom mer intresserade av att prata med Migrationsverket, berättar Pernilla.

”2015 – roligaste året”

Föga anade man väl då vad det följande året, 2015, skulle bära med sig. Sverige fick ett flyktingmottagande av aldrig skådade proportioner.

– 2015 var samtidigt det roligaste året jag haft på Grytan. Bussarna kom under vilka tider som helst på dygnet. Parallellt fick vi dels renovera några lokaler och dels göra andra i ordning för inflyttning, minns Pernilla.

Vad som nu händer med det gamla militärlägret vet nog ingen. Eller rättare sagt, Lars Persson hos ägarna Grytan Invest, säger sig veta:

– Jag har planer men de vill jag inte berätta om nu ...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.