– Nu gör vi en säkerhetskontroll på mobilmasten här i Mörsil innan vi trycker på startknappen, säger Martin Pehrsson chef mobila accessnät Telia. Foto: SVT

Nu tänds snart 5G-nätet i Åre – ska ge bättre täckning där det idag saknas

Uppdaterad
Publicerad

Den 10 september trycker Telia på startknappen för 5G-nätet som inledningsvis kommer att täcka de centrala delarna av Åre, Duved och Björnänge. Utbyggnaden kommer sedan fortsätta i området.

– En väl fungerande digital infrastruktur med högpresterande nät är idag lika viktigt som välpistade backar för ett skidmecka som Åre, säger Staffan Åkesson, teknisk chef, Telia Sverige.

5G-utbyggnaden klar 2025

2023 räknar Telia med att 5G-nätet täcker mer än 90 procent av Sveriges befolkning. Hela 5G-utbyggnaden är klar 2025.

– Det här möjliggör snabbt och stabilt bredband till fler platser där det idag saknas, säger Martin Pehrsson, chef mobila accessnät Telia.

Modernisering av 4G

Samtidigt moderniserar Telia även det befintliga 4G-nätet. Moderniseringen är en miljardsatsning i Sveriges digitala infrastruktur och innebär att kapaciteten i 4G-nätet mer än fördubblas när äldre utrustning byts ut mot mer energisnål teknik.

Arbetet genomförs i samarbete med Ericsson.

Hör mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.