Jens Fuchs, Länsstyrelsen i Jämtlands län. Foto: SVT

Ny plan ska rädda Åresjön

Uppdaterad
Publicerad

Åresjön är ett Natura2000-område. Men mångårig turism och exploatering har påverkat sjön kraftigt. Nu ska en fördjupad översiktsplan rädda sjön.

– Det är ju mycket sediment som ligger i sjön på olika ställen. Det vittnar inte minst de som lever och verkar där om, att sjön har förändrats i allra högsta grad, säger Jens Fuchs.

Han jobbar på länsstyrelsen i Jämtlands län och är vattenhandläggare. I flera år har han varit en av dem som försökt bringa klarhet i hur mycket turismen och dess exploatering påverkat Åresjön. Det är också han som nu visar oss den fördjupade bevarandeplan som precis blivit klar.

– Det är första gången vi gör en fördjupad bevarandeplan över ett Natura 2000-område i länet, säger han.

Minskat rödingbestånd

Anledningen är just att Åresjön är påverkad. Genom åren har till exempel sediment och materialtransport följt med vattenmassor ner från Skutan och ut i sjön där det sedan lagt sig som ett lock på botten. Det har i sin tur bidragit till att fiskebeståndet påverkats. Provfiske har visat att rödingstammen minskat kraftigt.

– Sen har vi vissa tillrinnande vattendrag där vattenföringen försämrats och där har man också märkt påverkan på öringreproduktionen, säger Jens Fuchs.

Båda arterna ska finnas

Åresjön når alltså i dag inte upp till gynnsam bevarandestatus. Det är också anledningen till att man valt att göra en fördjupad bevarandeplan. I det beskriver man nuläget men framförallt pekar man på olika mål.

– Ett exempel är att öring och röding ska kunna fortsätta i livskraftiga bestånd i Åresjön och då innefattar ju det också att de reproduktionsmiljöer som de här båda arterna har ska kunna fortsätta vara intakta. Och kanske åtgärdas så att de blir bättre än vad de är i dag, säger Jens Fuchs.

Det är länsstyrelsen som tillsammans med Åre kommun och olika aktörer, som exempelvis Skistar, nu ska se till att målen uppfylls. Bevarandeplanen kommer att följas upp med mer frekventa undersökningar, som exempelvis profisken.

Mål i bevarandeplanen:

De krav som ställs utifrån vattenförvaltningsförordningen, det vill säga att minst god ekologisk status skall uppnås, gäller för alla utpekade

vattenförekomster och vatten som klassats som Natura2000-habitat.

Livskraftiga bestånd av öring och röding ska finnas i Åresjön. Fortsatt god öringreproduktion skall finnas i Åreälven och i sjöns biflöden. Röding ska ha möjlighet att reproducera sig såväl i sjön som nedströms Tegeforsen.

Delmål:

1. Erosion och sedimenttransport i de vattendrag som avvattnar skid- och boendeområden på Åresjöns norra sida behöver reduceras till naturliga

nivåer.

2. Konsekvenser av vattenuttag för snöläggning för ekosystemen i Åreälven upp- och nedströms Åresjön behöver kontrolleras och utvärderas.

3. Negativa effekter av skogsbruksåtgärder ska minimeras.

4. Icke-naturliga vandringshinder för akvatisk fauna ska åtgärdas.

5. Situationen vad gäller utsläpp av avloppsvatten i Åresjön behöver utredas ytterligare med avseende på konsekvenser för vattenmiljön i Åresjön och Indalsälven nedströms Åresjön.

Källa: Fördjupad bevarandeplan för Åreälven

Rödingstammen i Åresjön.

2006 genomfördes ett provfiske på två ställen i Åresjön.

2016 gjorde man ett nytt provifske. Man fiskade då på exakt samma ställen och med samma metodik som 2006.

Fångsten av röding var betydligt lägre 2016 jämfört med 2006.

Minskningen är 65 respektive 86 procent.

Analysen visar att röding i större utsträckning fångas i sjöns norra del. I den allra sydligaste av Åresjön saknas röding nästan helt i

fångsterna.

Undersökningar visar även att rödingarna i Åresjön når en maximal storlek som normalt är mellan 30 och 35 centimeter.

Källa: Länsstyrelsen i Jämtlands län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.