Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jämtlandsfjällen är ett av landets mest utsatta områden när det gäller risken för ras, skred, översvämning och erosion. HannaSofie Pedersen vid SGI berättar mer om vilka områden som det mer specifikt gäller och vilka åtgärder som krävs i klippet ovan. Foto: SGI/SVT

Ny rapport: Jämtlandsfjällen – ett av tio områden i landet med störst rasrisk

Uppdaterad
Publicerad

För första gången presenteras en samlad bild över de områden i landet där riskerna för ras, skred, erosion och översvämning är som störst. Jämtlandsfjällen är ett av tio nationella riskområden som nu pekas ut. Vilka områden det handlar om i Jämtlandsfjällen – och vilka åtgärder som krävs – berättar HannaSofie Pedersen, vid Statens Geotekniska Institut i videon ovan.

Tio nationella riskområden med komplexa klimatrelaterade hot har identifierats i en rapport till regeringen från Statens geotekniska institut, SGI, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Rapporten visar att ras, skred, erosion och översvämning potentiellt kan få mycket stora konsekvenser för människors liv och hälsa, för ekosystem och för infrastruktur, bebyggelse och kulturarv.

Mer om vad rapporten visar hör du i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer