Visa alla (5)

Nytt sätt testas för att inventera järv

Publicerad

Ingen vet exakt hur många järvar det finns, varken i Sverige eller i Jämtlands län. Därför testas nu ett nytt sätt att inventera på i Jämtland, så kallade järvstegar.

Jämtlands län är ett av de allra järvtätaste i landet, visar inventeringarna. Men det är ett extremt svårt djur att inventera. Djuren är skygga och en hona med ungar byter lya så snart hon känner sig hotad. Finns det inte spårsnö så är det nästan omöjligt att hitta en järvlya med ungar.

Oklart hur stor stammen är

I den senaste uppskattningen av järvstammen i landet beräknas det finnas 583 järvar. Men inventeringsresultaten är inte så precisa. Det kan finnas mellan 439 och 785 järvar i landet. I Jämtlands län är motsvarande siffra någonstans mellan 150 och 378 djur – ett ganska oprecist antal.

Den svenska järvstammen betraktas som sårbar och för att den ska nå gynnsam bevarandestatus så krävs att den når upp i minst 600 individer.

Järvstegar ett test

För att göra inventeringarna bättre så genomför länsstyrelsen i Jämtland ett försök med så kallade järvstegar.

I klippet ovan följer vi med ut, när länsstyrelsen bygger en järvstege i Ströms Vattudal. Se också fler stillbilder på järv vid stegar i länet.

Järv nedanför en järvstege. Se fler bilder överst i artikeln – klicka ”Visa alla”. Foto: Länsstyrelsen Jämtland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer