Lars Nyman, räddningschef Jämtlands räddningstjänstförbund Foto: SVT

Boende i Härjedalen evakueras

Uppdaterad
Publicerad

Boende i Olingdal, Härjeåsjön och Olingsjövallen, nära Lillhärdal, evakueras under tisdagen för att undkomma skogsbranden. Även tätorten Lillhärdal förbereds för evakuering om det blir nödvändigt.

Det brinner i skogen med risk för snabb spridning. Tidigare uppmanade räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Men nu är det värre och folk har börjat evakuera.

Området omfattas både av bofasta, fritidshus men det finns också lantgård med boskap i områdena. Uppsamlingsplats är flygplatsen i Sveg. Räddningsledaren rekommenderar att alla som befinner sig i området mellan E45:an och Olingdal lämnar området.

Det är branden i Fågelsjö-Lillåsen som pågått sedan i söndags som spridit sig ytterligare.

Åkte direkt

SVT har varit i kontakt med några av de som evakuerat.

– Vi åkte så fort vi fick evakueringsordern. Det var väldigt många som började lassa ut stugorna och dra därifrån, säger Oscar Gyllander som tillsammans med familj var på besök hos sin mamma.

– Det känns lite speciellt. Det var rökmoln överallt runt oss, som om det skulle vara så. Vi samlade snabbt viktiga saker i bilen, packade fotoalbum med mer. Det är bara att vänta och hoppas.

Sprider sig

Uppsamlingsplatsen för de evakuerade är flygplatsen i Sveg, där alla bofasta ska prickas av.

Nya helikoptrar med befäl från Östersund är skickade.

– Branden sprider sig mot Olingdal, Härjeåsjön och Olingsjövallen. Där är det svårt att angripa fronten med de helikoptrar som finns där nu. Det är en jättebesvärlig situation, säger Lars Nyman, räddningschef Jämtland.

Lillhärdal förbereds för evakuering

På tisdag kväll uppgav Härjedalens kommun att man förbereder evakuering även av Lillhärdal under onsdagen, utifall att det blir aktuellt. Lillhärdals tätort har cirka 400 invånare.

– Det är ovisst om vi behöver evakuera Lillhärdal under onsdagen men vi förbereder oss för värsta scenariot. Vi behöver hjälp från luften för att stoppa branden. I värsta fall kan vi behöva evakuera Lillhärdal, det beror på brandförloppet, säger Anders Häggkvist på kommunens hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Mer i ämnet