Strömsunds kommunalråd, Göran Bergström (S), är en av dem som uppvaktar rikspolischefen Dan Eliasson. Foto: SVT, TT

Ny uppvaktning om polis i glesbygd

Under tisdagen kommer flera politiker från länet att träffa rikspolischefen Dan Eliasson för att fortsätta driva på om polisiär närvaro i glesbygd.

SVT träffade Strömsunds kommunalråd, Göran Bergström (S), strax innan avfärd. Tillsammans med bland annat riksdagsledamoten Per Åsling (C) är han en av dem som ska träffa rikspolischefen. Och förhoppningarna är höga – inte minst när det gäller det norsk-svenska polissamarbetet.

– Nu vill vi ha positiva besked, att han vid sittande bord kan ta beslut om att vi kan börja ett pilotprojekt i Frostviken, säger Göran Bergström.

2017 träder en ny lag i kraft som innebär att norsk och svensk polis kommer att kunna samarbeta över landsgränserna.

– Nu är trygghetens hus klart i Gäddede och våra norska kollegor har ju faktiskt sett till så att polisen i Lierne blir kvar och det är ju faktiskt tack vare den nya lagen som träder i kraft. Så vi vill anställa en polis i Gäddede och få ett pilotprojekt på det, säger Göran Bergström.

Vill lyfta glesbygdstillägg

Men politikerna kommer även lyfta de frågor de tog med sig när de träffade inrikesminister Anders Ygeman i höstas.

– Vi kommer prata om distansutbildning och glesbygdstillägg.

Enligt Göran Bergström har det hänt en hel del sedan mötet med inrikesministern. Numera får till exempel Strömsunds poliser hjälp med utredningar så att de själva kan vara ute mera bland allmänheten. Dessutom har det blivit enklare för människor att komma fram till polisen när de ringer om hjälp.

– Tidigare hade de plats 68 i telefonkön, nu dröjer det inte mer än någon minut så det har vi fått ordning på vilket är oerhört glädjande.

Rikspolischef Dan Eliasson gav ett positivt besked efter mötet.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polisbrist i glesbygd

Mer i ämnet