Medan Daniel Kindberg var vd för Östersundshem levererade Pilgrimsta Hus attfallshus till bostadsbolaget. Nu utreder Riksenheten för korruption om han gynnades ekonomiskt eftersom hans privata bolag samtidigt hade avtal med småhustillverkaren. Foto: SVT

Nya misstankar mot Daniel Kindberg – utreds för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Brottsmisstankarna mot Daniel Kindberg kan komma att utvidgas. Enligt ÖP utreds han nu även för mutbrott.

Riksenheten för korruption håller på att titta närmare på de avtal som funnits mellan Daniel Kindbergs privata bolag och Pilgrimsta Hus Bygg, berättar ÖP.

Enligt avtalen, som skrevs 2013 och sedan löpte till april förra året, bistod Kindberg Pilgrimsta Hus Bygg med affärsmässig konsulting. Avtalen omfattade totalt 4 miljoner kronor.

Samtidigt var hustillverkaren leverantör till Östersundshem, och levererade bland annat de omdebatterade Attefallshusen.

Gynnade avtalen Kindberg?

Enligt ÖP vill Riksenheten för korruption nu klargöra om det fanns delar i avtalen som ekonomiskt motiverade Daniel Kindberg att ta beslut för Östersundshems räkning som i sin tur gynnade Pilgrimsta Hus Bygg. Det handlar i så fall om givande och tagande av muta.

Enligt ÖP ska Daniel Kindberg ha förhörts av polisens korruptionsgrupp i onsdags.

SVT har sökt Daniel Kindberg och företrädare för Pilgrimsta Hus.

I Ett SMS till SVT skriver Daniel Kindberg bland annat att han avvisar anklagelserna om mutor och att samtliga engagemang godkändes av styrelsen vid anställning.  Han skriver också att han ingick avtalen med Pilgrimstahus långt innan han anställdes av Östersundshem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mutbrottsmisstankar mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet