Sju björnar fälldes under onsdagen, varav fem i områden som tidigare varit avlysta, innan länsstyrelsens beslut att slopa områdesindelningen upphävdes. Foto: Adam Ihse / TT

Nya regler för björnjakten igen

Uppdaterad
Publicerad

Villkoren för årets licensjakt på björn ändras – igen. Länsstyrelsens beslut att ta bort områdesindelningen upphävs av förvaltningsrätten.

Det innebär att björnjakten nu återigen är indelad i åtta olika jaktområden, där ett visst antal björnar får fällas i varje område.

Områdesindelningen togs bort på onsdagen eftersom för få björnar fällts totalt i Jämtlands län. Då blev det alltså tillåtet att jaga de återstående 53 björnarna i hela länet.

Men länsstyrelsens beslut blev inte långvarigt. Beslutet överklagades av Svenska Rovdjursföreningen och eftersom förvaltningsrätten bedömer att utgången i målet är oviss upphävs beslutet tills vidare.

– Vi kommer att inkomma med kompletterande handlingar och yttrande till förvaltningsrätten så snart som möjligt, säger Örjan Stefansson, viltchef på länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Under onsdagen fälldes sju björnar, varav fem i områden som tidigare var avlysta.

På torsdagen överklagade länsstyrelsen förvaltningsrättens beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.