Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ambulansen är en av verksamheterna som påverkas av de nya arbetstidsreglerna berättar Anna Granevärn, tf sjukvårdsdirektör i Region Jämtland Härjedalen. Foto: Sara Leijman/SVT

Nya regler om dygnsvila – en utmaning för Region Jämtland Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

I höst inför även kommuner och regionen EU-direktivet om elva timmars dygnsvila. Det här ställer Region Jämtland Härjedalen inför stora utmaningar, då man har grupper som i dag arbetar dygnsvis. I klippet förklarar sjukvårdsdirektören vad som händer.

Från och med den 1 oktober ändrar Sveriges kommuner och regioner sina regler för dygnsvila till elva timmar. Det innebär att anställda måste ha elva timmars vila under ett dygn.

– Det påverkar all vår personal i dygnetruntverksamheten, säger Anna Granevärn, tf sjukvårdsdirektör i Region Jämtland Härjedalen.

Inom Region Jämtland Härjedalen innebär det att uppskattningsvis 750 personer berörs.

En del brandmän har startat en namninsamling för att protestera.

Fakta: De nya reglerna i korthet

Ett EU-direktiv sätter upp mål som medlemsländerna ska nå, men de får själva bestämma hur det ska gå till.

Regeln i det nya direktivet är att arbete och dygnsvila ska förläggas alternerande under varje period om 24 timmar. Arbetspass och jourpass ska endast kunna läggas i direkt anslutning till varandra i undantagsfall, om det föreligger särskilda skäl.

Bestämmelsen avseende dygnsvila skärps och förtydligas. Det fastslås att regeln är att arbetstagaren har rätt till minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar.

Dygnsvila kan i undantagsfall förkortas till som lägst 9 timmar vid förläggning av ordinarie arbetstid om det finns särskilda skäl i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet.

En arbetstagare som har fått sin dygnsvila inskränkt har rätt till kompenserande vila.

Källa: SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.