Åklagaren Henrik Olin (här vid häktningen av mannen) vill inte kommentera mannens uppgifter Foto: SVT

Nya uppgifter kring terrormålet i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 30-års åldern som greps i Östersund i augusti misstänkt för stämpling till terroristbrott ska ha pressats att utföra ett dåd i Sverige.

Det rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Enligt en personutredning av den misstänkte som Ekot tagit del av har mannen berättat att han blivit pressad av kriminella personer när han befann sig i Kazakstan för några år sedan.

Mannen, som är bosatt utanför Östersund, uppger att han hamnat i dåligt sällskap. En grupp kriminella personer ska ha pressat honom att utföra ett dåd i Sverige och hotat att döda hans familj om han vägrade. Personerna ska sedan ha fortsatt att pressa mannen, enligt uppgifter från personutredningen.

Gripande i Östersund – misstänkt stämpling till terrorbrott

Släpptes på fri fot i september

Den misstänkte mannen har tidigare uppgett att han känt sig hotad. På grund av hotbilden iscensatte han därför händelsen i Östersund i mitten av augusti i något som först såg ut som en trafikförseelse. Brottsrubriceringen ändrades sedan till förberedelse till mord, därefter till stämpling till terroristbrott. Mannen häktades, men släpptes på fri fot i mitten av september. Misstankarna mot honom kvarstår.

En förundersökning leds av Riksenheten för säkerhetsmål, men åklagaren Henrik Olin vill inte kommentera mannens uppgifter.

Den misstänkte mannen släpptes fri i september.

Från förberedelse till mord till stämpling av terroristbrott

Händelsen rubricerades först som förberedelse till mord men ändrades därefter till stämpling till terroristbrott.

Stämpling innebär att en person planerar ett brott tillsammans med ytterligare en person och försöker förmå någon att genomföra ett brott eller erbjuder sig att genomföra det.

Mannen har upprepade gånger, i samband med att han försökt få uppehållstillstånd, uppgett att det finns en hotbild mot honom från kriminella med internationella förgreningar. Han har även familj och uppger att han bland annat fruktar att hans familjemedlemmar ska kidnappas.

LÄS MER: Uppgift från jurist: Terrormisstänkte mannen ville avstyra ett dåd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gripande i Östersund – misstänkt stämpling till terrorbrott

Mer i ämnet