Åklagare Henrik Olin, efter häktningsförhandlingen vid Östersunds tingsrätt Foto: Maria Harning, SVT

Utredning kring misstänkt terrorbrott i Östersund nedlagd

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen mot den man som misstänktes för stämpling till terroristbrott i Östersund har lagts ner. Det bekräftar åklagaren för SVT Nyheter Jämtland.

Mannen greps av polis i mitten av augusti efter att han kört bil på Stortorget i Östersund. Han häktades av Östersunds tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för brottet.

Efter två veckor släpptes mannen, då misstankarna mot honom hade försvagats. Men åklagaren fortsatte ändå utreda ärendet.

Gripande i Östersund – misstänkt stämpling till terrorbrott

Alla misstankar är avskrivna

Åklagaren Henrik Olin fattade beslutet om att lägga ner förundersökningen under torsdagsförmiddagen.

– Det finns uppgifter i den här ganska omfattande utredningen som pekar åt olika håll, säger Henrik Olin. Jag menar att vi har vänt på alla stenar och jag kan inte bevisa att mannen har haft uppsåt till det här brottet, och då är jag skyldig att lägga ner utredningen.

Inga andra misstänkta

Det fanns uppgifter om att mannen ska ha blivit tvingad att utföra ett terrordåd, är det något som du kan bekräfta?

– Jag kan inte kommentera uppgifter ur förundersökningen, säger Henrik Olin. Den är fortfarande belagd med förundersökningssekretess.

Stämpling är ett brott som förutsätter flera inblandade, har det funnits någon annan misstänkt i det här ärendet?

– Nej det finns inga andra misstänkta och vi har inte kunnat delge någon annan misstanke om brott, säger Henrik Olin. Förundersökningen i detta är helt avslutad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gripande i Östersund – misstänkt stämpling till terrorbrott

Mer i ämnet