Kammaråklagare Henrik Olin intervjuas i samband med häktningen av den man som misstänks för stämpling till terroristbrott. Foto: SVT

Misstänks för stämpling till terroristbrott – häktas

Uppdaterad
Publicerad

Häktningsförhandlingar har hållits i Östersunds tingsrätt mot den man som är misstänkt för stämpling till terroristbrott. Han förnekar anklagelsen via sin advokat, men medger häktning. Nu meddelar rätten att han häktas, misstänkt på sannolika skäl.

Den misstänkte häktas då det anses finnas risk att han annars ska avvika, undanröja bevis eller på annat sätt försvåra utredningen. Åtal måste väckas senast 30 augusti.

Den misstänkte mannen är i 30-årsåldern och hemmahörande i en mindre ort i norra Jämtland. Efter att Säpo tog över utredningen från Östersundspolisen ändrades rubriceringen från förberedelse till mord, till stämpling till terroristbrott. Rubriceringen ”stämpling” betyder att den misstänkte inte agerat ensam.

Dåd skulle utföras i Östersund

– Han är delgiven att stämplingsbrottet består i att han antingen beslutat genomföra terrorbrott tillsammans med annan, eller åtagit sig att utföra terrorbrott, säger åklagare Henrik Olin.

Olin kommenterar inte om det finns någon ytterligare namngiven misstänkt, men han säger att det handlar om ett terroristbrott som skulle utföras i Östersund.

SVT Nyheter Jämtland var på plats i tingsrätten, där förhandlingen hölls bakom stängda dörrar under ledning av rättens ordförande Caroline Hindmarsh. Tingsrätten har också meddelat yppandeförbud, det vill säga att deltagarna vid förhandlingen inte får berätta vad som sagts.

Den misstänkte, som själv nekar till brott, är iklädd svart t-shirt och mjukisbyxor där han sitter till vänster om sin försvarare Linda Arnqvist. SVT:s reporter Bengterik Busk berättar att mannen ger ett lugnt och samlat intryck.

Beskrivs av vänner som skötsam

– Det är en man i 30-årsåldern som är etablerad, arbetar och bor med sin familj. Han beskrivs av vänner som skötsam, de har svårt att förstå de här anklagelserna, berättade SVT-reportern Diamant Salihu i SVT:s direktsändning.

”Underlig” körning slutade i krock med stenfundament

Mannen greps i onsdags i centrala Östersund, sedan polisen fått larm om en bilist som ”körde underligt” vid Stortorget. Enligt vittnen som SVT pratat med ska han ha kört relativt sakta och det ska inte ha varit särskilt mycket folk i närheten. När polisen kom till platsen blev det dock en kortare biljakt innan den misstänkte körde in i ett stenfundament på Samuel Permans gata och greps.

Vad innebär stämpling?

Stämpling är en form av förberedelse av brott, där en person i samråd med någon annan begår brott, förmår någon annan att begå brott eller åtar sig att utföra brott.

Källa: Åklagarmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.