Här är en illustration över den väg som den misstänkte körde över nedre delen av Stortorget i Östersund. Foto: Ur polisens material, aktbilaga till tingsrätten

Uppgift från jurist: Terrormisstänkte mannen ville avstyra ett dåd

Uppdaterad
Publicerad

Ett av de många frågetecknen kring det misstänkta terroristbrottet i centrala Östersund, kan nu möjligen ha fått sin förklaring. Den häktade mannen ska ha ringt till en en jurist i Stockholm strax innan polisen grep honom.

Gripandet har framstått som lite märkligt. Någon skulle ha ringt till polisen och berättat att den bil körde omkring lite märkligt i centrala Östersund. Och det skulle alltså ha föranlett att polisen ryckte ut med i princip allt de kunde ställa på benen och med dragna vapen stoppade man den numera häktade mannen.

För radions Ekot har juristen Madeleine Käärik bekräftat att hon ringde till polisen. Anledningen till det var att mannen ringde till henne och ville ha hjälp. Personer i Kazakstan var efter honom på grund av en spelskuld och att de nu krävde att han skulle köra på folk i centrala Östersund.

Gripande i Östersund – misstänkt stämpling till terrorbrott

Alltså i princip samma sak som skedde på Drottninggatan i Stockholm. Men mannen ville inte vara med om det, i stället ville han bli gripen innan det skett något. Madeleine Käärik ska ha ringt till polisen och det blev upptakten till den i ögonfallande polisinsatsen.

Ekot har ett par kommentarer från Madeleine Käärik på band. Men för SVT vill hon inte bekräfta något alls. Inte ens det som hon säger i radion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gripande i Östersund – misstänkt stämpling till terrorbrott

Mer i ämnet