Mikaela Pålsson och Hans Qviström berättar om årets Arnljotspel. Foto: SVT

Arnljotspelen från 2017 får nypremiär online när pandemirestriktioner ställer till det

Publicerad

Så sent som i mars trodde fortfarande föreningen som arrangerar Arnljotspelen att sommarens föreställningar skulle kunna spelas inför publik. Men när publikrestriktionerna blev kvar avbröts förberedelserna.

Men på lördag, den 3 juli, går det ändå att bänka sig till föreställning. Då är det nämligen nypremiär för 2017 års Arnljot – online.

Arnljotspelen på Frösön är Nordens längst spelade friluftsteater. Kompositören Willhelm Pettersson Bergers vikingadrama uruppfördes redan år 1935. Spelplatsen har alltsedan dess varit i sluttningen strax nedanför Frösö kyrka, med Storsjön och Oviksfjällen som fond. I år tar man dock en paus med anledning av publikrestriktioner, men på lördag den 3 juli är det ändå en slags premiär.

Extramaterial mellan akterna

Förställningen från 2017 filmades och har nu redigerats ihop med mellanakter som består av gäster och glimtar om vad som sker bakom kulisserna. Föreställningen är tillgänglig för alla mellan 3 -11 juli. Och förhoppningen är att de som ser Arnljot online bidrar med ett swishbelopp.

– Det är så klart valfritt hur mycket man vill swisha men en biljett på plats hade ju kostat 185 kronor så vi hoppas på något liknande. Som förening är vi helt beroende av publikinkomster för att överleva, säger Arnljotspelens ordförande och tidigare regissör, Hans Qviström.

Hör mer i klippet hur årets Arnljot kommer att utformas.

Det är många ideellt arbetande skådespelare som varje sommar engagerar sig för friluftsspelet Arnljot på Frösön. Foto: SVT Jämtland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.