Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar länsstyrelsens jurist, Ian Kindstrand, om det nya avtalet mellan STF och berörda samebyar. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Nytt avtal för STF:s verksamhet undertecknat

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns ett nytt avtal som reglerar Svenska turistföreningens verksamhet i Jämtlands- och Härjedalsfjällen. Ett avtal som innebär kortare säsong för fjällstugor och fjällstationer och mindre service för besökare.

Det har varit en lång process att få till ett avtal för Svenska turistföreningen – STF:s fjällstationer och fjällstugor i Jämtlandsfjällen. Tidigare i höstas meddelade STF och berörda samebyar att de kommit överens om en lösning för 11 av organisationens anläggningar, huvuddragen var kortare säsonger och minskat utbud på fjällstationer samt att fjällstugan Gåsen stängs.

Tillfällig lösning för Rogen och Skedbro

I den överenskommelsen berördes inte turistföreningens stugplatser i södra Härjedalen, Rogenstugan och Skedbrostugan. Det hade heller inte upprättats ett formellt avtal mellan länsstyrelsen och STF.

Striden om fjällen

Men under tisdagen meddelades att det blir ett tillfälligt avtal som i korthet innebär att Skedbro- och Rogenstugorna finns kvar under vintersäsongen 2023/2024, det avtalet upphör 30 april 2024.

Säkerhetsrum på Gåsen under vintern 2024

Nu, tre veckor innan det tidigare avtalet löper ut – finns ett formellt nytt avtal. Det innehåller inga större nyheter jämfört med vad som tidigare kommunicerats. Dock finns en tillfällig lösning kring Gåsenstugan och säkerhetsrummet vid stugplatsen, under den här vintern har länsstyrelsen ordnat så ett mindre säkerhetsrum finns på platsen. Det är enligt länsstyrelsen en övergångslösning för att kunna säkerställa att information om att stugplatsen stängts har nått ut brett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om fjällen

Mer i ämnet