Foto: SVT

Nytt busstorg kan höja biljettpriserna på Länstrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Länstrafiken hoppas på ett nytt resecenter när Gustav den tredjes torg ska byggas om. Men kostnaderna kommer delvis finansieras genom bussbiljetterna.

Att riva den gamla terminalen på Gustav den tredjes torg i centrala Östersund verkar vara på allas läppar. Både kommunen, regionen, länstrafiken och fastighetsägarna är med på samtalen och ett förslag kommer presenteras efter midsommar.

Då kommer det ha gått mer än ett år sedan kommunen gav Diös Fastigheter AB grönt ljus att planera för ett eventuellt nytt kvarter.

– Busstrafiken blir kvar som idag, säger Martin Lundmark, fastighetschef på Diös.

Finansieringen hänger i luften

Men finansieringen av det nya kvarteret, som kan komma att kosta hundratals miljoner kronor, hänger i luften. Fastighetsägarna kommer troligtvis stå för en del av kostnaden, medan andra delar kommer betalas av kommunen.

Länstrafikens förhoppning är att riva den gamla bussterminalen, och ersätta den med ett nytt resecenter. Det kommer dock behöva betalas med biljettintäkter.

”Vill få fler resenärer”

– Ombyggnationer kostar, men vår ambition är att se till att vi får fler resenärer, så att vi slipper höja biljettpriset, säger Thomas Andersson, vice ordförande på Länstrafiken.

Hittills har Länstrafiken endast fått muntliga redogörelser från kommunen om vad planerna kan landa i, men de verkar ambitiösa.

– I Helsingfors har man en helt underjordisk busstation, det skulle man kunna ha i Östersund, spekulerar Thomas Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.