Gamla busstorget i Östersund ska rivas

Uppdaterad
Publicerad

Bussterminalen i centrala Östersund kan rivas för att göra plats åt ett helt nytt kvarter. Men busshållplatserna blir kvar.

– Lokaltrafiken och länstrafik ska vara lika som idag, säger Henrik Lundmark, fastighetschef på Diös Fastigheter.

Fastighetsbolaget Diös håller på att ta fram ett förslag på hur Gustav den tredjes torg ska se ut i framtiden. Det har nu gått ett år sedan kommunen gav klartecken åt Diös att ta fram ett förslag. Ombyggnaden kan komma att kosta uppåt en miljard kronor om fastighetsägaren får sin vilja igenom.

Kostnaderna ska delas upp mellan både fastighetsägare och kommunen. Då kommer den gamla bussterminalen rivas och bussparkeringen får ge plats åt ett helt nytt kvarter.

– Upplevelser, bostäder, kontor, mer folk i centrum, det tror vi är ett bättre nyttjande av den här platsen, säger Henrik Lundmark, fastighetschef på Diös.

Busstrafiken kvar

Inga beslut är fattade om vilka fastigheter det blir. Den som är orolig för att busstrafiken kommer flyttas bort från centrum kan vara lugn. En förutsättning för det nya kvarteret är att det ska finnas busshållplatser för samma linjer som idag.

– Flödet för på- och avstigningen av både lokaltrafik och länstrafik ska vara lika som idag, och gärna bättre.

Något som får stryka på foten är dock bussparkeringen som tar upp den ytan på gråa torget. Vart bussarna ska parkera i framtiden är inte heller spikat. Henrik Lundmark menar att ett så centralt torg kan användas till något bättre än en stor asfaltsplan.

– Länstrafiken äger frågan, men det är klart att det är med i projektet, säger Henrik Lundmark.

Långt till beslut

Varken Diös fastigheter eller Östersunds kommun som måste godkänna planerna vill i dagsläget dela med sig av några detaljer innan förslaget är färdigt i slutet av juni. Men ambitionerna är stora och det är många som ska tycka till.

– Troligtvis kommer dessa processer överklagas framöver, det är ganska långt kvar innan vi kommer att se ett färdigt förslag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.