En rovdjursdödad ren Foto: SVT

Nytt sätt ska minska rovdjursskador

Publicerad

I stället för att skjuta lodjur när de har ställt till skada för rennäringen, ska de jagas innan skadan är skedd.

När rovdjursstammarna i Sverige har växt, har i många fall rennäringen tagit stor skada. När skadorna är konstaterade har länsstyrelserna kunnat besluta om skyddsjakt. Men i år jobbar länsstyrelsen tvärt om: 

– I första hand är det riktade jakter i områden där samebyarna upplever stora problem, säger Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare på länsstyrelsen i Jämtland. Vi beslutar om skyddjakt innan skadad är skedd.

I den nya rovdjurspolitiken som är beslutad av riksdagen så står att samebyarna ska tolerera en förlust på grund av rovdjur på högst 10 procent.Jijnjevaerie sameby är en av samebyarna som har haft stora förluster av renarna på grund av rovdjuren och de ser fram emot den nya förvaltningen.

– Det är precis det här vi har efterfrågat, säger Marianne Persson, ordförande i Jijnjevaerie. Gör man inte så här så kommer vi aldrig att nå målet med högst tio procent förlust på grund av rovdjur.

Nu har länsstyrelserna i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten fått ett särskilt uppdrag från regeringen att hitta metoder för att nå de nya målen.I vinter har man börjat med att kartlägga inom vilka områden det kan bli problem mellan lodjurspopulationer och rennäringen. Tanken är att även skador som björn och kanske järv orsakar ska förebyggas på samma sätt.

– Det teoretiska viljan är ju då att omfördela lodjurspopulationen i länet så att den finns i områden där den inte gör skada för renskötseln, säger Johan Nyqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer