Enligt Eon är det snötyngda träd på ledningarna som orsakat problemen. Bilden är en genrebild. Foto: Simon Hast/VSN.

Nytt stort elavbrott i Strömsund – hundratals kunder strömlösa

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt strömavbrott inträffade på torsdagsmorgon i Strömsunds kommun.

– Det ska inte vara samma kunder som drabbats nu som de som blev utan ström i tisdags. Just nu har vi folk ute för att hitta felet. Troligtvis är det träd som fallit över ledningarna igen, säger regionchef vid Eon Lena Berglund.

Elavbrottet som bland annat drabbat områden runt Gubbhögen och Granberget startade klockan 06 på morgonen när över 400 kunder blev strömlösa. Vid åtta-tiden uppgick antalet drabbade kunder hos Eon till 423.

En timme senare inleddes felsökning.

Via omkopplingar på driftscentralen kunde ett antal kunder återfå strömmen under morgonen, men fortfarande vid tiotiden var 351 utan ström.

– Nu är det milt väder, sedan väntas det bli kallare och komma snö. Väderleken är en utmaning, säger regionchef Lena Berglund.

Arbetar med att röja undan träd

Under torsdagen har helikoptrar satts in i arbetet med att få undan träd från ledningarna samtidigt som servicetekniker också arbetat med strömavbrottet ute i fält.

Vid lunchtid var fortfarande drygt 200 elkunder strömlösa. Exakta antalet kunder som saknar el går upp och ner då strömmen också kommer och går. Någon prognos för när felet kunde vara åtgärdat fanns då inte.

– Det är flera träd längs den här ledningen. Det är en ledning som ska vara så kallat vädersäkrad men den klarar inte för många så då måste man åka ut och ta bort dem, säger Lena Berglund.

Avbrottet avhjälpt under eftermiddagen

Strax innan klockan 16 kunde Eon meddela att de pågående avbrotten var avhjälpta.

– Äntligen. Nu håller vi extra tummar för att det håller också, säger Lena Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.