Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör regionchef vid Eon, Lena Berglund, berätta om vad bolaget gör både på kort och lång sikt för att säkra elförsörjningen i nordvästra Strömsund. Bilden är tagen på tisdagen när fallna träd orsakade strömavbrott i området. Foto: Eon/SVT

Eon om strömavbrottet i Strömsunds kommun: ”Inte acceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

152 elkunder i nordvästra Strömsunds kommun har det senaste dygnet drabbats av strömavbrott. Merparten av kunderna hade på onsdagen fått tillbaka strömmen, men flera av dem tvingades vara utan ström i över ett dygn.

– Det är oacceptabelt, men det har varit frågan om flera fel i regionen, säger Lena Berglund, regionchef Eon Nord.

Elavbrottet i Strömsunds kommun uppstod under tisdagen och beror på att det kommit mycket tung snö som lett till att snötyngda träd hamnat mot elledningarna.

– Det tar väldigt lång tid att röja och i dag väntar vi oss hårda vindar och mer snö på en del platser, säger Lena Berglund.

Därför har elbolaget gått in i det företaget kallar stor störningsorganisation, vilket innebär att mer resurser avsätts till att jobba ute med att röja hinder kring elledningarna. Under onsdagen hade ett 30-tal personer kallats in för att delta i röjningsarbetet.

– Under torsdag räknar vi med att ha hjälp av helikopter, det är ju en ovärderlig hjälp som gör att arbetet går snabbare, säger Lena Berglund.

Under onsdagen fanns ingen möjlighet att sätta in någon helikopter i arbetet på grund av vädret.

Tidigt på onsdag morgon var Eons prognos att elabonnenterna i Strömsunds kommun kan få tillbaka elen vid lunchtid onsdag. Vid klockan 14 hade merparten av kunderna fått sin elström tillbaka.

Området har under årens lopp drabbats av ovanligt många strömavbrott vilket 2019 ledde till att Energimarknadsinspektionen inledde ett tillsynsärende mot Eon.

Vilka åtgärder bolaget vidtagit sedan dess kan du hör i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.