Mathias Rasteby valdes till ny ordförande i Östersunds FK Foto: Fredrik Lundmark SVT

ÖFK:s nye ordförande tror på lösning för klubbens ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds FK har fått en ny ordförande och precis som valberedningen föreslagit så heter han Mathias Rasteby. Hela sjupersonersstyrelsen valdes för övrigt utan invändningar från de cirka 200 närvarande medlemmarna.

Förra årsmötet blev en tumultartad historia med kuppförslag från medlemmar och hela a-laget inkallat som röstboskap åt en falang i klubben.

Förre ordföranden Daniel Kindberg fanns på plats som medlem. Han var flitig frågeställare men syntes inte ha några invändningar mot valberedningens förslag.

ÖFK i ekonomisk kris

Kindberg kritiserade budgeten

Det mest spektakulära var att han kritiserade den lagda budgeten som han menade missat med tio miljoner på utgiftssidan.

Av förståeliga skäl var årsmötet ingen munter tillställning. Koncernen gick back med dryga 50 miljoner förra året och elitbolaget ligger under kontrollbalansräkning. I början av juni måste aktiekapitalet på 20 miljoner vara återställt och formellt sitter nu elitbolagets styrelse kvar som ansvariga till just den tidpunkten.

Men det hindrar inte att Mathias Rasteby tagit på sig allsvenskans knepigaste uppdrag.

– Naturligtvis har jag gjort sonderingar kring ÖFK:s förutsättningar att räta upp ekonomin. Det är inget vi kan berätta om nu men jag bedömer förutsättningarna som goda att få in de pengar klubben behöver.

– Annars hade jag så klart inte tagit på mig uppdraget, säger Rasteby.

Ghoddos-affären ett orosmoment

Ett stort orosment för klubben är spanska Huescas stämning efter Ghoddos-affären. Fifa dömde ÖFK och Ghoddos att betala ett skadestånd på 40 miljoner. I budgeten har man nu reserverat 10 miljoner om klubben även skulle förlora i skiljedomstolen Cas.

Revisorerna ställer sig frågande till det budgeterade och påtagligt nedbantade beloppet, men styrelseledamoten tillika advokaten Tom Pripp är av uppfattningen att det är just 10 miljoner som är den skada Huesca kan hävda att de lidit.

Det är fortfarande oklart när domen från Cas kommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ÖFK i ekonomisk kris

Mer i ämnet