Foto: Per Danielsson/TT

Vd Lennart Ivarsson om ÖFK:s bokslut: ”Katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

ÖFK:s bokslut för 2019 är färdigt och det visar att klubben gick mer än 40 miljoner kronor minus. Det största underskottet i föreningens historia.

– Det är katastrof, säger vd Lennart Ivarsson.

För 2019 hade ÖFK en budget på cirka 90 miljoner kronor. Utgifterna blev i paritet med vad som prognostiserats, men intäkterna blev lägre än budgeterat. Intäkterna landade på 47,8 miljoner kronor och förklaringen är matchintäkter, sponsring och spelarförsäljningar gav mindre pengar än vad som väntats.

ÖFK i ekonomisk kris

Årets resultat blir alltså minus 40,8 miljoner kronor. Det egna kapitalet är minus 20,5 miljoner kronor.

2018 hade ÖFK en soliditet på plus 47 procent. 2019 är den siffran minus 78,81 procent.

Gjort en kontrollbalansräkning

Augusti 2019 beslutade även styrelsen att göra en kontrollbalansräkning. Den visade att bolagets egna kapital understeg hälften av det registrerade aktiekapitalet. När det ser ut så har bolaget åtta månader på sig att återställa kapitalet.

På en extra bolagsstämma i oktober beslöt man att inte försätta bolaget i likvidation utan att verksamheten skulle bedrivas vidare. Däremot antecknade man att eget kapital måste återställas.

I verksamhetsberättelsen står det att om det inte sker så ”skall styrelsen, om bolagsstämman inte beslutar att bolaget ska träda i likvidation, hos rätten ansöka att bolaget försätts i likvidation”.

Det betyder att ÖFK nu enbart har några månader på sig att lösa den ekonomiska krisen.

Hör Lennart Ivarsson om bokslutet i videon här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ÖFK i ekonomisk kris

Mer i ämnet