Rättvis cancervård i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Tre kontaktsjuksköterskor på onkologmottagningen på Östersunds sjukhus har gått en utbildning som ska ge mer likvärdig vård jämfört med andra sjukhus.

Många sjuksköterskor inom cancervården i landet har gått en utbildning med fokus på att se hela cancerpatienten. Nu har tre av nio sjuksköterskor i Östersund gått utbildningen vid Umeå universitet.

– Det är bra för patienterna att veta att vi har samma kunskaper som kontaktsjuksköterskor i till exempel Umeå, Stockholm och Malmö, säger Ingela Karlsson.

Utbildningen ska stärka kontaktsjuksköterskans roll och kontakt med patienterna. Det ska klara av det rent medicinska, men också se patientens sociala situation.

– De anhöriga ingår också, säger Linda Mikaelsson.

Evelina Salminen poängterar att utbildningen säkrar att det individanpassade arbetssättet även finns i Östersund.

– Bara ordet cancer betyder olika för olika patienter, säger hon.

60 patienter i veckan  kommer till onkologmottagningen för att få sin dos cellgift och de har olika bakgrund och förutsättningar att ta sig genom behandlingen.

– Det kan vara att de är oroliga för att tappa håret, vill veta hur och när man ska berätta det för sina barn, att man är orolig för att dö och det kan vara problem med svåra biverkningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.