Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Skielta, biträdande smittskyddsläkare på Region Jämtland Härjedalen, är oroad över den kraftiga uppgången av smittade med covid-19. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Ökad smittspridning av covid-19 i Jämtlands län oroar smittskyddet

Uppdaterad
Publicerad

Region Jämtland Härjedalen rapporterar mer än en fördubbling av personer som smittats av covid-19 under förra veckan.

Det finns inte längre några krav på att allmänheten ska testa sig vid misstänkt covid-19-smitta. Men under de senaste veckorna har antalet nya fall inom ramen för vad Region Jämtland Härjedalen testar, det vill säga personal och patienter, ökat kraftigt.

– Så klart är vi oroliga, speciellt om det fortsätter att stiga. Vi ser tendenser att det kanske är på väg att plana ut, men det är fortfarande lite för tidigt att säga. Det säger Mattias Skielta, biträdande smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen.

Evenemang tros ligga bakom

I kölvattnet av evenemang som till exempel Storsjöyran och Västgård Game Fair har det märkts av en tydlig uppgång i smittspridningen. Under förra veckan (vecka 31) registrerade Regionen 286 positiva provsvar för covid-19, vilket är mer än en fördubbling från veckan innan då 141 personer testade positivt.

– Det handlar till största delen om personer som smittats med omikronvarianten BA5, som är otroligt smittsam. Man kan nog tolka det som att uppgången under förra veckan hänger ihop med de evenemang som var helgen före, där det samlades mycket folk på samma ställe. Man kanske till och med gått dit trots att man har symptom, säger Mattias Skielta.

Tufft personalläge i länets kommuner

Flera kommuner i länet vittnar om ett mycket ansträngt personalläge, med hög sjukfrånvaro, inom vård- och omsorg på grund av smittspridningen just nu. Eftersom det är semestertider så är det dessutom extra svårt att hitta vikarier till sjuk personal.

– Uppgången har gjort att det är mycket smittad personal just nu, både ute i kommunerna och här på sjukhuset. Då blir det färre vårdplatser och svårare att ta emot patienter. En sådan här uppgång visar varför det är så viktigt att man inte går på olika evenemang om man har minsta symptom, säger Mattias Skielta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet