Poängen med en så kallad rekoring är att kunder kan köpa varor direkt från lokala företagare. Oftast handlar det om olika typer av matvaror som ost, kött och bröd. Kunderna beställer och betalar i förhand, därefter hämtas varorna på särskilda utlämningsställen. Ofta är det företagarna själva som lämnar ut varorna.
Rekoringen i Härjedalen har sett ett ökat intresse sedan i höstas, men ökningen har varit särskilt tydlig nu i coronatider. Det menar bland annat företagare Birgitta Lindh Andersson från Långå och flera av de andra företagarna som SVT träffar den här kvällen när det är utlämning.
I Härjedalen har rekoringen utlämning på flera olika orter på samma kväll, något som är möjligt eftersom företagarna hjälper varandra med distributionen.
Vad är rekoring?
REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat.
Konsumenter och producenter på en ort går samman och startar en rekoring där råvaror och produkter säljs direkt från producent till konsument.
Köpare och säljare får kontakt med varandra oftast genom Facebookgrupper.
Idén kommer från finska Österbotten där modellen med rekoringar startade 2013.
Den första rekoringen i Sverige bildades i Grästorp hösten 2016. I april 2020 fanns det cirka 175 rekoringar i Sverige med drygt 500 000 medlemmar.
Källa: Hushållningssällskapet