Arkivbild. Foto: SVT

Oklart vad som orsakar felen med personsökarna

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande oklart vad som gör att personsökare som sjukvården i Östersund har fungerar bristfälligt. Nu ska hela systemet ses över.

För en vecka sedan försökte en sjuksköterska på medicinkliniken på Östersunds sjukhus använda en prio 1-sökning för att få tag på en läkare.

En patient hade blivit sämre, men sökningen gick inte fram, varken till primärjouren eller bakjouren. Felet kan ha bidragit till att patienten senare avled.

Ska släppa allt vid prio 1-larm

Jourhavande läkare har alltid personsökare på sig. När avdelningar behöver hjälp får läkare larmet i sin personsökare med nummer till den som larmat samt vilken prio det är på larmet. Är det prio 1 ska man släppa allt och snabbt bege sig till avdelningen.

Men under en längre tid har personsökar-funktionen på Östersunds sjukhus fungerat bristfälligt. Vad exakt det beror på vet man inte idag. Även tidigare har det varit problem.

– Vi har haft lite tecken på att sökarfunktionen haft brister. Senast för två år sedan gjordes en uppdatering av just det skälet och den senaste tiden har vi känt att vi behöver se över systemet igen, särskilt efter den här händelsen på medicinkliniken, säger Mattias Schindele, chefläkare på område patientsäkerhet.

Ska se över hela systemet

Sjukvården har nu beslutat att se över hela personsökar-systemet.

– Vi måste säkerställa att det fungerar på ett tryggt sätt, säger Mattias Schindele.

Han påpekar att även om de flesta av personsökningarna går fram så är det inte tillräckligt. Därför kompletteras personsökar-funktionen nu med att avdelningarna fått en lista med mobilnummer som de ska ringa när de söker jourer vid prio ett och två-larm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.