Mattias Schindele, chefläkare på område patientsäkerhet, ser allvarligt på problemet med personsökarna. Foto: SVT

Personsökare fungerar inte på Östersunds sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

De personsökare som sjukvården i Östersund använder fungerar bristfälligt. Nu kan bristerna ha bidragit till att en patient har dött.

För en dryg vecka sedan hade medicinkliniken på Östersunds sjukhus en mycket allvarlig händelse.

– En patient som låg på sjukhuset blev försämrad under natten och sjuksköterskan behövde hjälp av jourhavande läkare. Men sjuksköterskan fick inte tag på den personen, säger Mattias Schindele som är chefläkare på område patientsäkerhet.

Kan ha bidragit till att patienten dog

Det var en så kallad prio 1-sökning som sjuksköterskan gjorde men den gick alltså inte fram, varken till primärjouren eller bakjouren. Felet kan ha bidragit till att patienten senare avled.

– Efter en fördröjning fick sjuksköterskan tag på en annan läkare och personal som kunde hjälpa till, men patienten blev försämrad och hamnade på intensivvårdsavdelningen och senare under dagen avled patienten, säger Mattias Schindele.

”Riktigt allvarligt”

Sjukvården har nu gjort en lex Maria-anmälan.

-  Vi vet inte riktigt hur mycket fördröjningen bidrog till att patienten avled utan vi har nu precis startat en lex Maria-utredning för att försöka få svar på det. Men vi kan inte utesluta att en fördröjning i att få tag på varandra bidrar till försämringen så därför tycker vi att det här är riktigt allvarligt, säger Mattias Schindele.

Tills vidare har avdelningarna fått en lista med mobilnummer som de ska ringa när de söker jourer vid prio 1- och 2-larm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer