Nathalie Ryner är en av dem som har en visselpipa ifall larmen inte skulle fungera. Foto: Privat/ TT

Visselpipor på Nya Karolinska när larmen inte fungerar

Uppdaterad
Publicerad

När larmen på Nya Karolinska inte fungerar får personal använda sig av visselpipor för att få kontakt med varandra när de behöver hjälp. Det är ett initiativ från personalen då de inte är säkra på att larmen alltid fungerar.

Det har tidigare varit stora it-problem på sjukhuset. Nu har personalen skaffat visselpipor för att de ska kunna kontakta varandra när systemen med larm och telefoni inte fungerar, något som Dagens Nyheter var först med att rapportera.

– Visselpiporna finns till som en extra säkerhet för oss som arbetar utifall larmsystemet och telefonisystemet skulle ge vika samtidigt igen, säger Nathalie Ryner som arbetar som sjuksköterska.

Visselpipor för säkerhets skull

Det är inte ledningen som föreslagit att visselpiporna ska användas. Det är personalen som har valt att ha visselpipor för säkerhets skull då larmen inte alltid har fungerat.

– Det är klart att det inte känns roligt att jobba i ett system som inte känns säkert, säger Nathalie Ryner.

Björn Persson, funktionsområdeschef och överläkare på thoraxintensiven på Nya Karolinska, menar att det handlar om ett missförstånd om att Nya Karolinska inte skulle ha reservrutiner som fungerar. Enligt honom har de reservrutiner i form av bland annat personsökare.

”Behöver kommunicera bättre”

Vad tänker du om att personalen känner sig otrygga?

– Det är såklart olyckligt. Vi behöver kommunicera bättre kring de reservrutinerna vi har, säger Björn Persson. 

Till DN skriver Karolinskas presstjänst:

– En medarbetare har agerat på eget bevåg för att hen tyckte att det var en bra idé. Det finns inget som helst förankrat ledningsbeslut i frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på Nya Karolinska

Mer i ämnet
Mer Stockholm
Mer Nyheter