Socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff om hälso- och sjukvård i september (arkivbild). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Socialministern: ”Regionen i kraftigt behov av personal”

Uppdaterad
Publicerad

Regionrådet Anna Starbrink (L) anser att dagens varselbesked från Karolinska är ”tufft men nödvändigt”. Aida Hadzialic (S) tycker i sin tur att det är ”förfärligt”.
– Stockholm är Sveriges rikaste region, så det handlar om prioriteringar, säger hon till SVT Nyheter.

Onsdagens stora varsel från Karolinska har mött bestörtning från fackförbunden. Regionrådet Anna Starbrink (L) anser att dagens besked är nödvändigt sett till rådande läge.

– Det gäller att anpassa kostymen efter det uppdrag sjukhuset har, säger hon till SVT Nyheter.

– Men vi har ett tufft ekonomiskt läge inom regionen nu i och med kostnadsutjämningen som innebär att pengar flyttas till andra delar av landet.

”Förfärligt”

”Förfärligt” är oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S) reaktion på dagens besked.

– De som drabbas är sjuka och sköra människor. Det här är resultatet av en medveten moderatledd sjukvårdspolitik, säger hon till SVT Nyheter.

– Stockholm är Sveriges rikaste region, här finns det gott om pengar och gott om resurser, så det handlar om hur man prioriterar.

Istället för att investera i ”dyra, krångliga privata system” borde det satsas mer på personalen anser hon.

Rimligt att anpassa bemanningen

Anna Starbrink anser att prioriteringen varit rätt när man först beslutade om att skära ner de administrativa tjänsterna. När nu flera hundra läkar – och underskötesketjänster ska försvinna menar hon att ledningen måste ta ansvar för patienternas säkerhet.

– Samtidigt får många patienter idag vård utanför akutsjukhusen. Då är det rimligt att anpassa bemanningen efter det nya uppdraget, säger hon till SVT Nyheter.

Hallengren: Blir bekymrad

Även socialminister Lena Hallengren (S) reagerade med en skriftlig kommentar om att hon blir ”bekymrad” till SVT Nyheter:

”Det är ett stort varsel, som rör sig om många yrkesskickliga personer. Jag förutsätter att Region Stockholm tar sitt fulla arbetsgivaransvar. Svensk hälso- och sjukvård behöver fler medarbetare, inte färre. Regionen måste ta läkarnas och undersköterskornas organisationer på allvar och föra samtal med dem.”

SD: Tragikomisk situation

Gabriel Kroon, gruppledare för Sverigedemokraterna i Stockholm, uppger i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter att regionen försatt sig själv i en ”tragikomisk situation” då flera sjukhus har anställningsstopp samtidigt som storvarslet från Karolinska meddelas.

– Region Stockholm är i kraftigt behov av vårdpersonal. Att man då samtidigt skickar ut hundratals välutbildade läkare och undersköterskor i ovisshet är fullkomligt ologiskt. Med den blågröna budget för Region Stockholm 2020 som har presenterats ser denna onda spiral ut att kunna fortgå, säger Gabriel Kroon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på Nya Karolinska

Mer i ämnet