Yvonne Dellmark, ordförande på Karolinska universitetssjukhusets läkarförening, tror att varslet kommer få direkta konsekvenser för patientsäkerheten. Foto: SVT

Facket: ”Det kommer bli katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunal uttryckte bestörtning i det pressmeddelande som skickades ut strax efter att varslet blivit känt.

– Det här kommer att bli katastrof. Om det här genomförs rasar hela verksamheten, säger Catharina Häggbom, förhandlingsansvarig för fackförbundet.

Kommentarerna från fackförbunden dröjde inte länge efter att Karolinska universitetssjukhuset gått ut med sitt varsel. Av de 600 berörda finns 350 undersköterskor och stödpersonal på Kommunals avtalsområde.

Catharina Häggbom, förhandlingsansvarig på Kommunal. Foto: Pressbild
Nya Karolinska sjukhuset

– Undersköterskorna utgör fundamentet för omvårdnaden i sjukvården. Det finns inte utrymme att effektivisera verksamheten mer. Nu handlar det om rena nedskärningar i stockholmarnas välfärd, säger Catharina Häggbom i pressmeddelandet.

”Vi kan inte springa fortare”

Yvonne Dellmark är ordförande på Karolinska universitetssjukhusets läkarförening och hon tror att varslet kommer få direkta konsekvenser för patientsäkerheten.

– Vi ser att det kommer få stora konsekvenser för vården. Det kommer att påverka möjligheten att producera vård med god kvalitet och patientsäkerheten, och på sikt utbildning och forskning, säger hon i SVT Nyheters direktsändning.

Hon ser en klar försämring för framtida patienter.

– Det kommer att bli svårare att komma i kontakt med läkare och köerna blir längre. Man kan inte springa fortare än vi gör idag.

Även personalen som blir kvar kommer att påverkas negativt enligt Yvonne Dellmark.

– Vi ser redan i dag att de som jobbar kliniskt arbetar för mycket, och vi ser inte hur man ska kunna bedriva den verksamheten på ett bra sätt med mindre personal.

”Inte klara med förra varslet”

Vision är ett av fackförbunden på tjänstemannasidan på Karolinska. Även deras sektionsordförande känner oro inför det nya varslet. Speciellt som de fortfarande arbetar med det tidigare varslet från i våras.

– Vi är inte klara med det förra varslet. Jag stöttar de andra kollegorna fackligt och ute på golvet. Vi väntar fortfarande på att få besked om vilka av våra medlemmar som blir varslade. Jag tänker på mina kollegor och vill ge dem stöd och energi för en lång och jobbig resa, säger Pernilla Helmersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Karolinska sjukhuset

Mer i ämnet