Senast i tisdags gick NKS upp i stabsläge när samma IT-system havererade. Foto: SVT

Nya Karolinska i stabsläge två gånger på tre dagar

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagseftermiddagen gick Nya Karolinska sjukhuset i Solna upp i stabsläge och It-systemet låg nere. Senast det hände var i tisdags. Strax efter klockan åtta gick sjukhuset ur stabsläget igen.

Nya Karolinska i Solna har återigen gått upp i stabsläge. I tisdags gick Nya Karolinska upp i stabsläge på grund av problem med it-nätverket.

– Det är återigen nätverksstörningar, sa Kim Sjölund, presschef på Karolinska på eftermiddagen.

Enligt källor till SVT så fungerade inte röntgensystemet, larmen fungerade ibland och journalsystemet fungerade sådär.

Karolinska skrev på sin hemsida att verksamheterna i nya sjukhusbyggnaden arbetar med manuella reservrutiner och att inga nya operationer skulle startas. De såg även över eventuella behov av personalförstärkning. Sjukhuset bedömde att de vidtagna åtgärderna var tillräckliga för att upprätthålla patientsäkerheten.

Fler avdelningar påverkas

Barnakuten, hjärt- och kärl-avdelningen, och avdelningen för barn- och kvinnosjukdomar påverkades. Avdelningarna är de som flyttats från gamla Karolinska till nya sjukhuset. Men strax efter klockan åtta meddelade sjukhuset att de gått ut stabsläget.

Efter nästa år ska flera avdelningar flyttas över till Nya Karolinska. Enligt källor, inom Nya Karolinska, till SVT så fungerar telefonerna fortfarande. 

Stabsläge är ett läge av förhöjd beredskap där ledning och nyckelfunktioner samlas och utvärderar information, beredda att snabbt sätta igång verksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen på Nya Karolinska

Mer i ämnet