Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd (S) krävt ett krismöte med sjukhusledningen och de ansvariga politikerna Foto: SVT

S kräver krismöte med NKS

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen gick Nya Karolinska upp i stabsläge på grund av ett IT-haveri. Senare meddelade sjukhuset att ett nätverksproblem i förra veckan orsakade störningar i hjärtövervakningssystemet. Nu kallar Socialdemokraterna i landstiget till krismöte med NKS.

Sjukhuset har med anledning av den senaste tidens incidenter kallat in extrapersonal och omdirigerat vissa patienter till andra sjukhus. Men Socialdemokraterna anser sig inte ha fått ta del av informationen och misstänker nu att problemen kan vara större än man medger utåt.

– Detta är inte första vårdskandalen på Nya Karolinska där vi i oppositionen inte informerats. Det skedde inte heller när cancerpatienter inte fick operation i tid. Jag är rädd att prestige står i vägen och problem mörkas som landstingsmoderaternas dåligt skötta upphandling har orsakat, säger Erika Ullberg (S).

Kräver krismöte

Socialdemokraterna säger till SVT att de inte vet om de styrande fått någon information om situationen trots att ledningen för NKS var på landstingets ägarutskott så sent som i tisdags. Oppositionen vill nu gå till botten med om de styrande fått information om skandalen eller om den stannat hos sjukhusledningen.

Nu har Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd (S) krävt ett krismöte med sjukhusledningen och de ansvariga politikerna – däribland Irene Svenonius (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.