”NKS inte redo för nya vårdmodellen”

Uppdaterad
Publicerad

Hjärtkirurgen Jan Liska ifrågasätter varför sjukhusledningen inför en helt ny verksamhetsmodell samtidigt som igångsättningen av Nya Karolinska.

Den tilltänkte toppchefen som skulle leda hjärtsjukvården på Nya Karolinska hoppar av. Han menar att oklara funktioner och driftsrutiner i den nya verksamhetsmodellen äventyrar patientsäkerheten.

– Man har inte haft tid på sig att förbereda sjukhuset på driftsättningen eftersom man samtidigt inför en ny verksamhetsmodell som baseras på ett nytt begrepp kallad värdebaserad vård, konstaterar Jan Liska, hjärtkirurg på thoraxkliniken i Solna.

Värdebaserad vård anses vara ett viktigt begrepp inom sjukvården som handlar om att skapa ett värde för patienten i förhållande till kostnaden. Det är också ett ganska vitt begrepp som kan införas i olika omfattning.

Oprövad verksamhetsmodell

I Nya Karolinskas fall har det varit i en omfattning som aldrig tidigare prövats.

Enligt Jan Liska är det en etablerad form av vård,  det är bara det att Karolinska har gjort det i en mycket stor omfattning och enligt honom hade det varit bättre och säkrare att göra det efter driftsättningen av det nya sjukhuset.

– Vi hade en övning den 26 oktober som skulle vara en generalrepetition för driften av sjukhuset. Vid övningen uppstod en mängd problem och min slutsats ifrån det skulle vara att man inte kan genomföra driftsättningen med hänsyn till utfall vad gäller kommunikation, larm och övervakning, det är där jag ser patientsäkerhetsrisken.

1.400 avvikelser

Hur många avvikelser handlar det om?

– Så vitt jag vet handlar det om 1.400 avvikelser och kommentarer kring den här övningen, säger Jan Liska till SVT Nyheter Stockholm 

Ingen riskanalys

Har sjukhuset gjort någon riskanalys?

– Det är helt okänt för mig, det torde vara så att man gjort en riskanalys där övningen i sig skulle vara ett klartecken för drift, nu blev den inte det eftersom det var så mycket problem och då borde analysen vara att skjuta på igångsättandet till alla oklarheter är uppklarade, anser Jan Liska.  

Vad tror du, blir det någon öppning?

– Det är en fråga för ledningen, om det blir en öppning kommer vi  att göra allt för att det ska fungera, försäkrar Jan Liska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen på Nya Karolinska

Mer i ämnet