Olika åsikter i Jämtland om regeringen förslag om utvidgad tillträdesförbud. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Bibliotekschefer i länet om regeringens förslag på tillträdesförbud

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill utvidga tillträdesförbundet så att även simhallar och bibliotek ska omfattas. Personer som begår brott eller trakasserar anställda ska kunna portas. Bibliotekscheferna Maj Eriksson och Tommy Larsson har olika åsikter om förslaget.

I dag gäller tillträdesförbudet i butiker och lagen började gälla den 1 mars i år. Det utvidgade tillträdesförbudet skulle innebära att åklagaren, på begäran av bibliotek eller simhall, kan fatta beslut om att porta personer som begår brott som till exempel skadegörelse, trakasserier eller stöld.

Östersunds bibliotekschef skeptisk

Maj Eriksson som är bibliotekschef i Östersund tror inte att de kommer att använda sig av tillträdesförbudet.

Östersund har sedan några år tillbaka ett vaktbolag som håller ordning i biblioteket och det tycker Maj Eriksson räcker eftersom hon inte upplever att de har några stora problem med brott. Men om situationen skulle ändras i framtiden tycker hon att ett tillträdesförbud kan vara en positiv sak.

– I dag har vi ju ett vaktbolag som stänger lokalerna och går även runt här vissa tider på dagarna, säger hon.

Men hon säger samtidigt att hon har svårt att se hur det tillträdesförbudet skulle se ut i praktiken och vem ansvaret kommer att läggas på att kontrollera att personerna som är portade inte kommer in.

– Om det skulle vara så att någon stör eller beter sig illa så kan man inte belasta bibliotekarierna med att porta dem, säger hon.

Positivt i Krokom

Tommy Larsson är chef på biblioteken i Krokoms kommun och han tycker inte att det finns några problem med besökare som beter sig illa. Men på andra bibliotek där han arbetat har han blivit utsatt för hot. Därför ser han ändå positivt på förslaget.

– Här i Krokom har vi ju inga väktare som i till exempel Östersund och om någon skulle komma in och bete sig illa kan vi med hjälp av tillträdesförbudet ringa polisen som kommer och hjälper. Men utan ett tillträdesförbud och väktare blir det svårt om någonting skulle hända, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om man inte kan bete sig ordentligt i möblerade rum utan trakasserar, hotar eller begår brott mot andra då måste man finna sig i att till slut bli portad”, säger justitieminister Morgan Johansson. Foto: TT/SvD

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.