Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör områdeschef Anna Warg om ökad stress på avdelningarna

33 anställda har lämnat kirurgen – 16 har gått i protest

Uppdaterad
Publicerad

Kirurgen har i år tappat en stor grupp av sina anställda. 16 av de 33 anställda som sagt upp sig har gått enbart på grund av försämrade arbetsvillkor. Det sätter press på de som är kvar.

Det slår hårt när 33 av kirugavdelningarnas  cirka 90 anställda försvinner. Belastningen på de rutinerade som är kvar ökar.

– Vi tappar kompetens, säger områdeschef Anna Warg. Vi har duktig erfaren personal kvar, men de ska nu skola in nya och får ta ett större ansvar.

Fler timmar och jobb varannan helg

Regionledningen har infört samma avtal på hela sjukhuset. Det anställda på tunga avdelningar som akuten, Iva och kirurgen fått nya scheman. Det innebär att de nu arbetar cirka sex timmar mer i månaden, varannan helg och ersättningen för obekväm arbetstid har förändrats.

Fler patienter per sjuksköterska

På kirurgavdelningarna har sjuksköterskorna och undersköterskorna även fått ansvar för fler patienter. Anna Warg är medveten om att det nya avtalet och arbetsvillkoren skapat ett stort missnöje.

– Men det är även privata orsaker till att några slutat och en del vill utbilda sig vidare eller testa att jobba på annat håll.

Stress innebär risker

Flera sjuksköterskor som SVT Jämtland talat med anser att patientsäkerheten försämrats.

– Det är ansträngt, säger Anna Warg. Det är sommar med semestrar och vi har en pågående pandemi. En stressad situation kan öka risken för misstag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer