Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se filmen från ingripandet i mars 2020 (varning för starka bilder). Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ordningsvakt åtalas – misstänks ha tryckt knä mot kroggästs hals i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

En ordningsvakt åtalas för att, i samband med att han skulle avvisa en kroggäst, ha använt övervåld. Ordningsvakten misstänks för misshandel efter att ha tryckt sitt knä mot kroggästens hals så att denne svimmade. Händelsen blev väldigt uppmärksammad efter att en film på förloppet cirkulerat i sociala medier.

I mars 2020 avvisades en man i 20-årsåldern från en krog i Östersund. När ynglingen gjorde ett nytt försök att komma in på krogen slutade det med att ordningsvakten misstänks ha tryckt ner mannen mot marken. Enligt vittnen och den avvisade tryckte ordningsvakten med sitt knä mot mannens hals. Detta fick till följd att mannen svimmade av.

”Jag kunde inte andas”

När SVT Jämtland ett par månader efter händelsen intervjuade mannen som avvisats berättade han att han inte kunde andas till följd av trycket mot halsen.

LÄS MER: Han blev medvetslös av krogvaktens ingripande

Efter att 46-årige George Floyd dött i samband med ett polisingripande, i Minneapolis, USA i maj 2020 började en video från händelsen i Östersund att spridas i sociala medier och fick mycket uppmärksamhet.

Åklagaren: Våldet har inte varit försvarligt

Nu har alltså åklagare beslutat att åtala ordningsvakten misstänkt för misshandel. Åklagaren menar att ordningsvakten med uppsåt satt sitt knä på mannens hals så att denne orsakats smärta och förlorat medvetandet. Enligt åklagarens bedömning har graden av våld inte varit försvarlig.

Som bevisning åberopar åklagaren förutom filmen, flera vittnen samt den polis som är ansvarig för ordningsvakterna i länet. Vid huvudförhandlingen kommer polisen att få berätta om utbildningen av ordningsvakter i regionen och om vilka grepptekniker och metoder för självskydd som lärs ut. Åklagaren vill med det bevisa att våldet ordningsvakten använde vid avvisandet inte var försvarligt.

När händelsen blev känd var SVT i kontakt med vaktbolaget som valde att inte kommentera det som hänt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer