Örndalen tar nästa steg

Uppdaterad
Publicerad

Örnarna stoppade bygget. Men investerarna backade och har halverat byggplanerna för att ge örnarna utrymme.

Mats Svensson är ordförande för Örndalen resort och även en av sju lokala investerare. Han är övertygad om att det går vägen den här gången.

– Vi har halverat ytan, säger Mats Svensson. Tidigare var det 500 meter till örnarnas bo, nu blir det 1000 meter och det säger de forskare vi konsulterat ska räcka. I Norge gäller till exempel 750 meter.

Örndalen
Mats Svensson, ordförande för Örndalen resort Foto: SVT

Det var i februari 2015 som dispensen från artskyddsförordningen för kungsörnar drogs in.

– Det är många häckningar i olika revir som misslyckats, men det här har klarat sig, sa Bengt -Göran Karlsson från Naturskyddsföreningen under ett besök på platsen 2014. Vi ser örnarna i området  som mycket viktiga.

Tror på byggstart redan till våren

Men nu tar alltså projektet nya tag och skickar in en reviderad ansökan. Bebyggelsen har koncentrerats.

– Jag är säker på att vi får ett positivt besked och kan börja bygga i vår. Går allt vägen kan man åka skidor i Örndalen vintern 2018/2019.

Örndalen ska växa under en period på 10 år. Enligt detaljplanen blir det 5 600 bäddar. Det blir ett hotell och tomter som ska säljas. Härjedalens kommun är med på noterna och hänvisar till att det kan bli 400 nya jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örndalen

Mer i ämnet