Foto: Johan Nilsson, TT och SVT.

”Oro för säkerheten kan påverka”

Uppdaterad
Publicerad

Oro för säkerheten kan komma att gynna vissa partier, som vill öka polisnärvaron. Det menar statsvetare Thomas Widenstjerna vid Mittuniversitetet.

Men den fråga som står ännu högre upp på prioriteringslistan för många, både väljare och politiker, är ökad sysselsättning. 

Strömsund är en av de kommuner i länet med den högsta arbetslösheten, på omkring nio procent. Och där syns en tydlig skiljelinje mellan vad de styrande och oppositionen förslag till åtgärder.

”Ganska väntat”

Så här säger Thomas Widenstjerna om debatten mellan Susanne Hansson (S) och Mats Gärd (C):

– Det var en diskussion, en vilja av att främja en framväxandet av nya jobb, sedan var metoderna som skiljde sig litegrann åt. Man diskuterar mer utbildning från socialdemokraternas sida och mer direkta jobbinsatser från Centerpartiets håll, vilket är ganska väntat. Det ligger väl i linje med deras riksorganisationer. Men jobben, det är en fråga för alla kommuner.

Kan gynna partierna att jobba för ökad polisnärvaro

Tidigare händelser, där en terrormisstänkt man visade sig ha kopplingar till Strömsund, och där polisen dröjde flera dagar med att åka på ett larm om skottlossning, har gjort att tryggheten blivit en uppmärksammad fråga.

Vissa partier i Strömsund har lagt ner mycket arbete på att öka polisnärvaron, något som Thomas Widenstjerna tror kan vara gynnsamt.

– Det är klart, det kan det mycket väl göra.  Om det finns en, låt säga rent spekulativt, en viss oro för säkerheten i ett område, och om den frågan lyfts upp och politikerna levererar svar som faller i god jord , ja det kan påverka, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Strömsunds kommun

Mer i ämnet