Bosse Svensson (C) berättar att socialförvaltningen nu fått i uppdrag att komma med förslag på lösningar. Foto: SVT

Östersund försöker lösa bostadsfrågan

Publicerad

Många som väntar på besked om uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen har fått veta att de måste flytta från sina boenden. Nu hoppas politiker ändå kunna komma med en lösning.

I veckan har kommunstyrelsens arbetsutskott i Östersund haft möte och där var ungdomarnas bostadssituation en av punkterna.

– Vi fick en dragning av socialförvaltningen och integrationsservice för att få en bild av hur det ser ut, säger Bosse Svensson som är gruppledare för Centerpartiet.

Politikerna beslutade att ge socialförvaltningen i uppdrag att titta på vilka lösningar som eventuellt kan genomföras för att hjälpa de ungdomar som nu hamnat i kläm.

Svårtolkad lag

– Men det är tydligt att vi inte kan hjälpa alla, säger Bosse Svensson.

Den nya gymnasielagen är svårtolkad och svårhanterad. Den har även underkänts och ligger nu på Migrationsöverdomstolens bord.

– Nu får socialförvaltningen titta på det och se vad som överhuvudtaget är möjligt att göra. Och allt som är möjligt att göra ska vi givetvis göra.

Drygt tio ungdomar

Enligt socialförvaltningen är det drygt tio ungdomar i Östersund som gett sig till känna och uppgett att de snart står utan boende. Det gäller främst de som fram till nu fått bo i Attefalllshusen i Östersund.

– De vi tagit ansvar för och som finns i våra boenden i dag de tror jag att vi kommer kunna hjälpa. Men gruppen är större än så, säger Bosse Svensson.

Många bor hos vänner och bekanta

Bosse Svensson pekar på att det förmodligen finns betydligt fler som egentligen är bostadslösa. Många har löst sitt boende själv genom att till exempel bo hos vänner och bekanta. Fast hur många det är och hur situationen är för dem vet man inte i dagsläget.

– Vi har en grupp ungdomar som bor hos frivilliga eller som av andra skäl kommer att komma i ett läge att behöva ett akutboende och det vet inte jag hur vi ska lösa, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer