I juli 2021 slogs Coops betalsystem ut vid en så kallad ransomware-attack, där hackaren kräver pengar för att låsa upp systemen igen. I december slogs hela Kalix kommuns datasystem ut vid en liknande attack.
Enligt Marie Fryklöf blir försöken till dataintrång på olika sätt kanske inte fler, men allt mer avancerade – en utveckling som oroar.
– Det är mycket mer avancerat nu än tidigare och man söker mer detaljerad information. Som kommun ägnar vi ju oss åt samhällstjänster till medborgarna, så det är mycket oroande när man ser vad som hände i Kalix i december och med Östersundshem nu.
”Lätt att klicka på något man inte borde”
Varje kommun är ytterst ansvarig för sin egen it-säkerhet. Men det kan naturligtvis vara svårt, både ekonomiskt och kompetensmässigt, för små kommuner att hålla tillräckligt hög nivå.
Det är ett sorts upptrappningskrig mellan hackare och de som försöker skydda sig. Förutom att hålla system uppdaterade så är det också viktigt att utbilda personal och medarbetare i vilka risker som finns.
– Många attacker riktar sig direkt mot personer. Det är lätt att göra fel, att klicka på något man inte borde, och då är förövarna inne i systemet, säger Marie Fryklöf.
Går att få experthjälp utifrån
I Jämtlands län försöker kommunerna hjälpa varandra så långt det är möjligt, men det finns också viss hjälp att få utifrån vid ett eventuellt dataintrång. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har ett nationellt ansvar för cybersäkerhet.
– Det handlar mycket om information om vad som är på gång, vad man ska tänka på, vilka system som behöver uppdateras och vilka hål som behöver stängas. Sen har MSB expertkunskap, som kan komma och hjälpa till, om det händer någonting.