• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

It-attacken mot Kalix kommun – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

En hackerattack slog den 16 december ut Kalix kommuns it-system vilket orsakat stora problem i verksamheten och tvingat kommunen att arbeta analogt. Ett omfattande krishanterande arbete sattes in. Det här har hänt hittills.

16 december 2021: Attacken slår ut systemen

• Natten mot torsdag 16 december upptäcktes en allvarlig driftstörning i Kalix kommuns it-system

• På eftermiddagen samma dag bekräftade kommunen att man drabbats av en så kallad ransomware-attack, vilket innebär att it-systemet låsts av hackare som kräver en lösensumma för att låsa upp det.

Hemtjänsten och hemsjukvården kommer inte åt journaler och medicinlistor. De får jobba med papper och penna.

• Löneutbetalningarna till kommunens 1 900 anställda påverkas också. Kommunen betalade ut novemberlönen i stället för decemberlönen för att de anställda inte ska bli utan löneutbetalning.

• Kommunen går över till att arbeta analogt under tiden de inte kommer åt systemen.

• Arbetet med att lösa problemen pågår under hela natten till fredagen, utan resultat.

• Kommunen uppger också att en polisanmälan gjorts.

17 december: Fortsatta problem – kritik mot säkerheten

• På fredag eftermiddag 17 december hade kommunen ännu inte lyckats återstarta några system. Kommunen uppgav till SVT Norrbotten att de viktigaste systemen är igång tidigast i mitten på nästa vecka.

• Polisen utreder det inträffade som grovt dataintrång.

• Vid flera tillfällen de senaste åren har kritik riktats mot kommunens it-säkerhetsarbete. Det är oklart vilka brister som åtgärdats sedan de påtalats, men kommundirektören menar att kommunen inte haft en chans att skydda sig mot attacken.

20 december: Löner ska kunna betalas ut

• På måndagen den 20:e december ser det ut som att de kommunanställda kommer att få sin decemberlön efter hårt arbete med att återställa systemen.

• Kalix kommuns kommundirektör Maria Henriksson uppger att om det blir så att kommunen behöver bygga upp alla system igen så kan det dröja månader innan de åter är på plats.

22 december: Flera system igång – oro för ny attack

• Kalix kommun har fått igång flera viktiga it-system, men ökad datatrafik mot systemen väcker oro.

23 december: Var tredje dator måste bytas ut

• En konsekvens av attacken mot Kalix kommun är att var tredje persondator är för gammal för uppdatering och måste bytas ut. Kommunchefen säger dock att hon tror att kommunen gett hackarna bakom attacken ”en riktig käftsmäll”.

29 december: 80 procent av systemen åter i drift

• På väg att återhämta sig efter attacken – 80 procent av it-servrarna är genomgångna och tillbaka i drift, 100 av 500 persondatorer har rensats och uppdaterats för att tas i bruk igen. Kommunen kan snart börja betala räkningar digitalt igen.

14 januari 2022: Miljonkostnader för attacken – men ingen lösensumma

• Nära en månad efter attacken har Kalix kommun haft miljonkostnader för att rädda verksamheten. Men någon lösensumma har aldrig varit aktuellt att betala till utpressarna, upprepar kommunchefen.

Maria Henriksson, kommundirektör i Kalix, berättar att säkerheten nu är förbättrad efter IT-attacken. Foto: SVT

Ransomware

Ransomware är skadlig programvara som låser datorer och mobila enheter eller krypterar elektroniska filer och som sedan kräver att man betalar en lösensumma genom en viss onlinebetalningsmetod (inom en viss tid) för att man skall återfår kontrollen över sina data.

Den kan laddas ner genom falska programuppdateringar eller besök på smittade webbplatser. Den kan också spridas som e-postbilagor till skräppost eller spridas/hämtas via andra skadliga program (t.ex. en trojan).

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.