Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miljonkostnader för Kalix kommun efter it-attacken Foto: Jimmy Bäckström/arkiv/SVT

Miljonkostnader för Kalix kommun efter it-attacken

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått en månad sedan Kalix kommun drabbades av ett allvarligt driftfel på grund av en it-attack där hackarna krävde en lösensumma.  Sedan dess har det pågått ett intensivt arbete med att åtgärda säkerheten.

–  Det har aldrig varit aktuellt för oss att betala en lösensumma, då skulle vi vara villebråd igen, säger Maria Henriksson, kommundirektör på Kalix kommun.

Kalix kommun satsar nu på att bygga upp it-säkerheten och alla system ska nu vara åtgärdade men trots det fortsätter vissa saker att spöka för kommunen. 

Svårt med distansarbete

Det är problem när det gäller säkra system, så kallade VPN-tunnlar, för att personal ska kunna jobba hemifrån under smittspridningen av covid-19.

– Vi har haft en hel del problem med skolans datorer och det fungerar tyvärr  inte särskilt bra med distansarbete för våra anställda, trots att vi har stor smittspridning i kommunen och vi skulle behöva låta anställda jobba på distans, säger Maria Henriksson.

Bättre säkerhet

Kalix kommun vet inte vilken lösensumma hackarna ville ha men enligt experter skulle det kunna handla om 10-15 miljoner.

– Vi har konsultkostnader på cirka 2,5 miljoner kronor. Kostnaden för felsökningen är en tredjedel av den summan och resten handlar om att göra systemet bättre. På tre veckor har vi åstadkommit vad vi annars gjort på tre år så vi är betydligt mer rustade för framtiden. Säkerheten är upphöjd på alla nivåer, säger Maria Henriksson.

Det var natten mot den 16 december 2021 som Kalix kommun drabbades av ett allvarligt driftfel på grund av en it-attack. Detta innebar att många av kommunens uppdrag och ärenden inte kunde utföras som vanligt och än i dag kvarstår vissa problem.

LÄS MER: It-attacken mot Kalix kommun – detta har hänt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-attack mot Kalix kommun

Mer i ämnet