Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Maria Henriksson, kommundirektör i Kalix, om vikten av it-säkerhet och vad du ska tänka på. – Det kan ligga liv i fara, säger hon. Foto: Filip Hannu/SVT

Lärdomen efter it-attacken i Kalix: Följ checklistan och lägg pengar på det

Publicerad

Kalix kommun har dragit flera lärdomar efter it-attacken i vintras. De två viktigaste kan sammanfattas med att följa MSB:s checklista och att våga investera i säkerheten.

– Vi har nog lärt oss att man behöver börja innan man har blivit utsatt, säger kommundirektören Maria Henriksson.

Under it-attacken mot kommunen tvingades verksamheten gå tillbaka till papper och penna – inge filer gick att komma åt. Kommunen startade även en telefonlinje för de med hemtjänst och anhöriga.

Det har nu gått snart ett halvår sedan attacken och stora resurser har lagts på att bygga upp ett helt nytt och säkrare system för att klara framtida attacker. Och de utsätts fortfarande.

IT-attack mot Kalix kommun

– Trots att många av oss hade gått säkerhetsutbildningar innan attacken tror jag inte att vi hade kommit så långt som vi gjort och gjort så stora investeringar, säger Maria Henriksson.

Stöttar andra kommuner

Kalix kommun har varit ute och pratat med flera andra aktörer och kommuner om lärdomarna av attacken. Förfrågningarna har till och med kommit i en sådan omfattning att de spelat in material då de inte hinner åka ut till alla.

– Jag tror att när det hände oss var det inte många som var redo. Nu är jag absolut säker på att de flesta kommunerna har startat sitt arbete.

Viktigaste tipsen – liv kan sväva i fara

De två viktigaste tipsen kommundirektören ger till andra är att ta checklistan som finns hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) på allvar – och att våga investera. Valet att inte lägga pengar på det kan bli betydligt dyrare.

– Under den här tiden som det var som jobbigast hade jag kontakt med Nationella operativa avdelningen. Jag frågade hur mycket vi behöver satsa och fick svaret att det aldrig helt går att förebygga men ni får sätta en betydligt högre normalnivå än vad vi hade, säger Maria Henriksson.

I klippet hör du varför liv kan sväva i fara under en it-attack.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-attack mot Kalix kommun

Mer i ämnet